Puu on toimiva materiaali sisustuksessa

Vaikka Suomessa puu on todella yleinen materiaali rakentamisessa, ei se aina ole sitä sisustus maailmassa. Monet sisustustuotteet ovat valmistettu muista materiaaleissa kuin puusta vaikka puu on kuitenkin hyvin ekologinen ja vastuullinen materiaali. Millaisia hyötyjä puusta voi olla ja miten se toimii sisustuksessa, ota selvää.

Image

Puuta on käytetty kautta aikojen materiaalina mutta kaikkia sen hyötyjä ei tiedostettu ennen kuin nykyisin. Esimerkiksi puulla on todistetusti vaikutusta meidän ihmisten henkiseen puoleen. Puusta valmistetut materiaalit ja puun käyttö sisustuksessa alentaa stressiä. Tämä on havaittu puusta valmistetussa koulussa, jossa puuta on myös käytetty materiaalina luokkahuoneessa. Kaikkia puun vaikutuksia ei tiedetä vielä vaikka materiaalia tutkitaan aktiivisesti. Tietyt puulajit vapauttavat ilmaan yhdisteitä, jotka parantavat myös vastustuskykyä ja myös puun koskettaminen tuo hyvää oloa ja rauhoittaa koskijaa. 

Puu tasaa myös huoneilman kosteutta ja silloin sillä on positiivisia vaikutuksia huoneilmaan ja sitä kautta myös hyvinvointiin. Puu voi materiaalina myös rahoittaa ja laskea sykettä sekä kohentaa mielialaa. 

Varsinkin 2020-luvulla puumateriaalit ovat lisääntyneet sisustuksessa ja tätä monipuolista materiaalia hyödynnetään yhä enemmän. Sisustuksen trendit ovat tänä päivänä ympäristö, maanläheisyys, vastuullisuus ja kestävä kehitys. Näitä trendejä puu tukee hyvin materiaalina. Puu on myös materiaalina lämpöä tuova materiaali, joka sopii meidän pohjoiseen ympäristöön. Samalla uusiokäyttö ja vanhojen esineiden käyttö sisustuksessa ovat lisääntyneet. Myös monet vanhemmat huonekalut ja esineet ovat puisia ja puusta valmistettuja. Näitä huonekaluja uusitaan ja korjataan, jotta niistä saadaan kestäviä esineitä omaan kotiin. 

Eri väriset paneelit seinissä on valmistettu puusta ja niitä saa kaikissa mahdollisissa väreissä ja puuta voi petsata lähes minkä sävyiseksi tahansa. Puu on hyvin elävä materiaali ja sen omat kuviot, poikkeavat pinnat ja oksankohdat tuovat jokaiseen kotiin yksilöllisyyttä, joka vaikuttaa positiivisesti kokonaisuuteen sisustuksessa.