Uuden talon hankinta

Uuden tai ensimmäisen talon hankinta on aina suuri päätös. Varsinkin jos pakottavan tarpeen takia joutuu lähtemään omasta unelma kodista, on syytä miettiä tarkkaan ennen kuin muuttaa uuteen osoitteeseen. Toisilla voi olla tarve isommalle asunnolle tai toiset taas tarvitsevat vähemmän neliöitä. Oli tarve sitten mikä tahansa kannattaa ainakin huomioida seuraavat asiat, kun etsit uutta asuntoa. Nämä asiat joita olen listannut tähän ovat ainakin auttaneet itseäni kun olen vaihtanut asuntoa elämäni aikana.

Image

Ensimmäiseksi kannattaa laittaa jäitä hattuun. Kun asuntoja etsiessä iskee kuume, on sitä vaikea pysäyttää. Silloin helposti katsoo kuvia ja parhaiten kuvattu ja näyttävin kohde yleensä kiinnostaa kaikkein eniten. Tähän kuumeeseen olen itse käyttänyt tarpeen määritystä. Ennen kuin lähden etsimään taloa, mietin tarkoin tarpeeni taloa varten. Mitä oikeasti tarvitsen ja mistä nautin vanhassa talossani. Yhdistämällä nämä pari asiaa, voi jo tehdä hyvän karsinnan huonoista vaihtoehdoista.

Seuraava asia on alue. Mitä arvostan alueessa, jossa taloa on? Onko se lähellä palveluita, onko vieressä naapureita vai onko lähellä muita samankaltaisia taloja. Näiden osalta kannattaa olla tarkkana, koska esimerkiksi omakotitalo kerrostaloalueella ei välttämättä ole paras vaihtoehto tai jos nauttii palveluista, ei taloa kannata ostaa keskeltä metsää.

Image
Image

Kun olemme päässeet päätöksenteossa eteenpäin niin silloin kannattaa panostaa asunnon varustelun arviointiin. Miten talo lämpenee, onko järjestelmät uusia vai vanhoja ja mitä mahdollisuuksia tontti tarjoaa. Jos tontti ei tarjoa mahdollisuutta nykyaikaisille lämmitysmenetelmille, on talon jälleenmyynti vaikeaa. Talossa voi olla myös muita maaperästä tai muusta johtuvia ongelmia, jotka kannattaa selvittää ensin. Tästä on myös omakohtaista kokemusta ja siinä voi säästää pitkän pennin. Tässä asiassa kannattaa kääntyä ammattilaisen kuten Geobear puoleen.

Ehkä tärkein asia on kuitenkin oma maku, joka tekee viimeisen päätöksen. Kunhan muistaa muutamat asiat on talon osto parasta ikinä.